Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
furcsahetkoznapok

Vélemények, véleményem

furcsa_hetkoznapok · 4 hete
Az internet és a közösségi platformok elterjedésével egyre népszerűbbé vált a szabad véleménynyilvánítás is. Mint azt mindenki tudja, ezt legtöbb oldalon a komment szekcióban tehetjük meg, olykor pedig közvetlen elérhetőségeken. Véleményem szerint ez egy teljesen pozitív dolog, abból a szempontból, hogy az emberek egymással megoszthatják nézőpontjaikat, saját tapasztalataikat az adott dologgal, témával kapcsolatban.
De! Ahogy elnézem ez manapság már nem csak erről szól. Az emberek már nem azért írnak oda egy-egy képhez, videóhoz, bejegyzéshez, cikkhez vagy bármi egyébhez, hogy ezt megtegyék. Azért írnak oda, hogy vitába bocsátkozzanak számukra vadidegen emberekkel, olyan témákban, melyekben többnyire egyikőjüknek sincs igaza. 
Több típusú kommentelőt sikerült az évek alatt „megismernem”. Gondoltam bemutatom nektek az én személyes „kedvenceimet”.
1. „Alkotó támadók”
A kommentelők ezen rétege kifejezetten azzal foglalkozik, hogy leszólja az adott tartalom alkotóját, melyhez odaír. Teljesen mindegy, hogy a létrehozó mit mutat be, vagy milyen témát dolgoz fel. A kommentelőt abszolút nem érdekli a befektetett energia sem, egyetlen célja, hogy az alkotót nyilvánosan megalázza és degradálja. Hozzászólásai nem kulturált formában történnek, az alkotó valamennyi tartalmának kommentrészlegén megtalálhatók.
2. „Én jobban csinálnám..”
Ezek az emberek véleményem szerint vagy nagyon egocentrikusak, vagy pedig olyan önértékelési problémákkal küzdenek, melyeket így próbálnak kompenzálni. A mindent jobban tudó emberek is magukban foglalják az „Alkotó támadó” jellemvonásait, azonban ez kiegészül azzal, hogy szerintük ők jobban tudnák kivitelezni az adott dolgokat.
Itt megragadnám az alkalmat a személyes gondolataim megosztására ezzel kapcsolatban. Ha valaki úgy érzi jobban csinálná, akkor vajon miért nem teszi? Ki vagy mi akadályozza meg őt ebben? Miért esik az jól valakinek, ha mást vagy annak munkáját lenézi? Én ha valamit kedvelek, akkor azt nézem, olvasom, követem, stb. Ha valamit, vagy valakit nem szívesen látok, akkor sem kezdem pocskondiázni. Egyszerűen tovább lépek és ennyi. Más emberek miért nem képesek ezt megtenni anélkül, hogy otthagynák a sokszor undorítóbbnál undorítóbb hozzászólásaikat? 
3. „Helyesírás szakértő”
„S hogy magyarul írok, azt nem azért teszem, mert nemzetem iránti kötelességem kényszerít, hogy hű hazafi legyek – hanem azért, mert én olyan szép, kifejezésekben gazdag, mondataiban tökéletes, a gondolatokhoz odataláló nyelvet nem ismerek, mint a magyar.”
(Jókai Mór)
Bizonyára sokan egyet értenek Jókai ezen soraival azok a kommentelők, akik mindenhol a helyesírási hibákat keresik. Rengeteg olyat látok, hogy a másik helyesírásába belekötő személy sem tud helyesen írni. Ha ezt bárki szóvá meri tenni, számítani kell arra, hogy cserébe melegebb éghajlatra lesz száműzve az illető. Mert itt sem az a lényeg, hogy a magyar nyelv alapvető szabályainak betartására buzdítsuk a másikat, hanem ez egy tökéletes kiinduló pont lehet a veszekedésre. Szándékosan nem vitát írok, hiszen a vita kulturált, érvekkel alátámasztott eszmecsere a partnerek között, a kölcsönös tisztelet megadásával karöltve. 
4. „Komment-fight”
A komment-fightot indító emberek úgy gondolják, hogy a saját véleményükön kívül nincs tovább. Minden egyéb meglátás, vagy hozzászólás csak és kizárólag baromság lehet. Meggyőződésük, hogy csak nekik lehet igazuk, ha száz életerő vélemény van, akkor is. Igyekeznek megkeresni a sajátjukhoz leghasonlóbb véleményt és azt magasztalni szünet nélkül, majd e két harcos egyesülve próbál szembeszállni a különbözőkkel. Mindenáron. 
5. „Mindenkitől okosabb vagyok..”
Vannak azok az emberek, akik egy-két iskolát elvégezve azt hiszik, nincs náluk okosabb a világon és különben is mindenki hülye, persze magukat kivéve. Ők is folyton azt keresik,  mások hol ejtenek apró hibákat, ezzel támadási felületet hagyva az okosaknak. Elég a legkisebb tévedés valamivel kapcsolatban, máris ott lesz és kioktat mindenkit.
6. „Ez nem vicces..”
Tapasztalataim szerint, leginkább az idősebb korosztályt képviselő személyek ők. Emiatt sokszor nem értik a fiatalok által frissen kitalált, felkapott szlengeket és poénokat. Mindenhez odaírják mennyire nem vicces és nincs értelme.
7. „Bezzeg-ek”
A bezzeg emberek is többnyire az idősebb generációból valók, vagy abból, amelyik már „kiöregedte” a mai fiatal jelzőt. Folyton a személyes, régi tapasztalataikkal hozakodnak elő, függetlenül attól, hogy az adott témához semmi köze nincs a „Bezzeg az én időmben” vagy a „Bezzeg nekem így..” kezdetű mondatoknak.
Az általam felsorolt hét különböző kommentátor típus annyira nem külön választható, ugyanis legtöbb esetben ezek különböző keverékei adják mai korunk véleményharcosait. Ettől már csak az számít menőbbnek, ha mindezt név és arc nélkül tesszük. Az anonimitással mindaddig nincs probléma, amíg nem másokat próbálunk e mögé bújva degradálni.
Félreértés ne essék, semmi probléma nincs szerintem a véleménynyilvánítással, annak módjaival azonban annál inkább. 
Ha valami nem tetszik, arról is lehet véleményt alkotni, azonban nem mindegy, hogy ezt milyen formában tesszük...
Sokat gondolkodom, amikor ilyen kommentátoroktól olvasok. Néhányan igazi gyöngyszemek. Azonban sosem fogom őket megérteni. Mocskolják mások munkáját, határokat és korlátokat nem ismerve veszekednek egymással (is). És mindezt miért? Mert a mai társadalom embere képtelen szó nélkül elmenni a másik mellett. Anélkül, hogy ne alázná meg, ne bántaná valamivel, csak azért hogy a saját önérzetét kényeztesse kicsit.
Elkeserítő.. kiábrándító.. valóságos..

https://frcshtkznpk.blogspot.com/?m=1
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!